Definitie

Geotextilele netesute Geotesan CR sunt realizate din fibre de prolipropilena pura 100% consolidate mecanic prin intertesere. Se utilizeaza pentru a intarzia aparitia fisurilor la nivelul soselelor sau altor drumuri, prin constituirea unei membrane intre stratul de uzura si cel nou.

Sistemul antifisura Crackend

Aparitia fisurilor si crapaturilor la nivelul straturilor superioare ale soselelor constituia una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta cei ce se ocupa de intretinerea drumurilor. Este vorba, in special, despre reflectarea catre suprafata a fisurilor aparute in urma contractiei hidraulice si/sau termice la nivelul straturilor inferioare tratate cu lianti hidraulici (folositi la imbracamintile rutiere mixte sau rigide).

Aceste fisuri reflactate constituie nu numai o problema estetica ci, mai ales, o cale de acces a apei catre straturile inferioare ale imbracamintii rutiere ce conduce la distrugeri la suprafata afectand planeitatea soselelor si, ca urmare, siguranta si confortul in trafic. In plus, apare si o reducere a capacitatii portante a straturilor inferioare, a patului de balast si a imbracamintii rutiere ceea ce duce la scaderea duratei de viata a stratului de uzura.

Unul dintre cele mai eficiente produse ale tehnologiei moderne, care ofera o solutie pentru problema de mai sus, este membrana intermediara care se pozitioneaza intre stratul fisurat si noile straturi de mixtura asfaltica. Aceasta interpozitionare a membranelor intarzie semnificativ aparitia fisurilor in stratul de la suprafata. Cele mai eficiente membrane de acest tip sunt cele realizate din geotextile impregnate cu mixturi asfaltice preparate cu bitum modificat.

Utilizare

Peste stratul de uzura se intinde o emulsie bituminoasa care se asigure o cantitate de 1,1kg de bitum rezidual/m. Se recomanda utilizarea de emulsii cu bitum modificat, datorita susceptibilitatii termice scazute, penetrabilitatii optime, elsticitatii ridicate si indicelui de plasticitate ridicat al acestora.

Content Image Content Image Content Image Content Image

Peste aceasta mixtura se intinde geotextilul care cu ajutorul periilor de plastic ramane perfect impregant si lipit de stratul de uzura prin intermediul emulsiei bituminoase. Alegerea tipului de geotextil se face in functie de gradul de fisurare si de porozitatea stratului de uzura, precum si de umiditatea si temperatura din mediul ambient. Acest sistem impiedica transmiterea fisurilor catre noul strat si reuseste sa franeze deteriorarea patului de balast, actionand ca o membrana impermeabilizanta impotriva tuturor tipurilor de infiltratii.

Ulterior se trece cu finisorul pe deasupra si se distribuie agregatele.

Afinitatea emulsiei pentru geotextil, precum si afinitatea acestora pentru stratul de uzura si pentru noul strat asigura un comportament excelent al sistemului si preiau eforturile din zona inferioara, impiedicand reflectarea fisurilor catre noul strat.