Definitie

Geotextilele netesute Geotesan NT sunt realizate din fibre de prolipropilena pura 100% consolidate mecanic prin intertesere si supuse ulterior unui proces de termosudare prin fisiune termica, ceea ce le confera o inalta rezistenta mecanica.

Functii

Functie de separare

Una dintre cele mai raspandite aplicatii ale acestei functii este aceea de separare a doua tipuri de straturi cu proprietati fizice diferite. Si aici vorbim fie de sol natural si material de aport, fie de doua straturi diferite de sol. Rolul geotextilului Geotexan este acela de a evita amestecarea celor doua straturi. Un astfel de material trebuie sa suporte incarcarea statica si dinamica a materialului de aport si a traficului din timpul instalarii, precum si sa realizeze retentia particulelor fine pentru a evita contaminarea cu aceste particule.

Geotextilele din polipropilena, spre deosebire de cele din poliester, sunt stabile la actiunea substantelor alcaline din compozitia cimentului. Polipropilena le reduce practic la zero reactivitatea fata de toate elementele chimice din componenta solului.

Gratie sistemului lor de fabricare (prin procesele de intertesere si termosudare), geotextilele netesute Geotesan, au un grad crescut de rezistenta la intindere care le permite deformarea inainte de rupere, tratamentul termic nepermitand separarea fibrelor. Astfel, materialul absoarbe perfect atat incarcarile statice (materialele de aport) cat si incarcarile dinamice (traficul). Neexistand rupere, particulele fine din stratul inferior sunt izolate, iar apa este evacuata prin subpresiune, ajungandu-se astfel la stabilizarea sistemului.

Functie de filtrare

Functia de filtrare asigura libera circulatie a apei prin geotextil, in timp ce particulele fine sunt retinute in directia fluxului de apa. Rolul materialului geotextil este de a oferi stabilitate hidraulica filtrului. Trebuie evitata colmatarea geotextilului.

Datorita grosimii rezultate din sistemul de intertesere a fibrelor, in cazul acumularii de particule fine, apa trece prin geotextil, evitand colmatarea acestuia.

Parametri care influenteaza aceasta functie sunt: deschiderea ochiurilor, grosimea geotextilului si gradul de permeabilitate.

Datorita faptului ca nu sunt presate, geotextilele Geotesan au un grad ridicat de permeabilitate. In plus, datorita grosimii, exista permeabilitate in planul geotextilului, ceea ce contribuie la evacuarea facila a apei in cazul acumularii de particule fine. Aceasta capacitate de a conduce apa prin grosimea sa impiedica colmatarea Geotesanului.

Functie de drenaj

Functia de drenaj garanteaza circulatia apei si gazelor prin grosimea geotextilului (in bazine de drenaj sau depozite de deseuri cand sunt adiacente geomembraneler, in tunele si in orice alta situatie in care este nesesara evitarea colmatarii geotextilului).

Parametri care influenteaza aceasta functie sunt: permeabilitatea in planul geotextilului si grosimea acestuia.

Functie de armare

Se iau in considerare 2 tipuri de armare:

- Stabilizarea solului ca si consecinta a izolarii particulelor fine si eliminarii apei prin subpresiune

- Structuri de sprijin

Functie de protectie

Aceasta functie asigura protectia geomembranelor (sisteme de impermeabilizare) impotriva traumelor mecanice, atat a poansonarilor cat si a abraziunilor.

Parametri care influenteaza aceasta functie sunt: rezistenta la perforare (CBR), perforatia dinamica la caderea libera a conului si grosimea geotextilului ca efect saltea pentru geomembrana.

Se utilizeaza in scopul protejarii geomembranelor de PEAD, PVC, PP, EPDM, in lucrari de impermeabilizare a bazinelor de drenaj, canalelor, depozitelor de deseuri, bazinelor de depozitare si acoperisurilor cladirilor.

services-content\geotextile-nt.tabletitle

Domenii de utilizare Functii Principale Functii secundare
Sosele Separare Filtrare – Drenaj - Armare
Cai ferate Separare - Filtrare
Lucrari hidraulice Filtrare Separare - Drenaj
Lucrari de drenaj Filtrare Separare - Drenaj
Structuri de sprijin armate Armare Drenaj
Tunele Protectie - Drenaj
Depozite de deseuri, bazine de drenaj si baraje Protectie Drenaj - Armare

Certificari si marcaje

Norme de aplicabilitate certificate prin marcaje:


ISO-9001

ISO-1401

UNE-EN 13249 Geotextil cu aplicabilitate pentru sosele

UNE-EN 13249 Geotextil cu aplicabilitate pentru sosele

UNE-EN 13250 Geotextil cu aplicabilitate pentru cai ferate

UNE-EN 13251Geotextil cu aplicabilitate in deplasari de teren, cimentari si structuri de sprijin

UNE-EN 13252 Geotextil cu aplicabilitate in sisteme de drenaj

UNE-EN 13253 Geotextil cu aplicabilitate in lucrari pentru controlul eroziuniiUNE-EN 13254 Geotextil cu aplicabilitate in lucrari de indiguire si constructia de baraje

UNE-EN 13254 Geotextil cu aplicabilitate in lucrari de indiguire si constructia de baraje

UNE-EN 13255 Geotextil cu aplicabilitate in constructia de canale

UNE-EN 13256 Geotextil cu aplicabilitate in constructia de tunele si structure subterane

UNE-EN 13257 Geotextil cu aplicabilitate in realizarea de structuri de depozitare a reziduurilor solide

UNE-EN 13265 Geotextil cu aplicabilitate in realizarea de structuri de depozitare a reziduurilor lichide